sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

OSTOLAKKO, i'm in!


Olen viime aikoina miettinyt paljon omaa kuluttamistani. En pidä itseäni mitenkään kauheana shoppailijana, tai tavaran hamstraajana, mutta ihan tältä istumaltakin osaan nimetä ainakin kaksi ostosta kuluneen viikon ajalta, jotka olen tehnyt puhtaasti halun, enkä niinkään tarpeen takia. Aikakauslehti ja vesivärit, olisin varmasti pärjännyt ilmankin.
Pauliinan haastettua itsensä tyhjentämään turha tavara pois, aloin minäkin katselemaan kaappejani taas ihan eri silmällä ja pistämään tavaraa kiertoon. Ja Vivian Valpurin tämän aamuisen postauksen luettuanu mietin, ettei tekisi ollenkaan huonoa kokeilla itsekkin ostolakkoa.

Kannan päivästä riippuen vähän enemmän ja vähemmän huolta tästä meidän pallostamme ja siitä millaisena jätämme sen jälkipolville. Maailmassa on enenmmän jätettä, kuin koskaan ja silti samalla kulutamme enemmän, kuin ikinä ennen. Esimerkiksi Tyynessä Valtameressä kelluu noin Euroopan kokoinen lautta muovijätettä. Ihan järjetöntä!!
 Elämmä maailmassa, joka kannustaa meitä ostamaan uuden sisällön vaatekaappiimme joka neljännesvuosi. Ja hankkimaan uuden puhelimen, vaikka entisessäkään ei ole mitään vikaa. Meidän kannattaisi satsata laatuun ja kestävyyteen, mutta satsaamme suurimmaksi osaksi määrään ja vaihtuvuuteen. Siihen haluan omalta kohdaltani tehdä pysyvän muutoksen.

Vaikka en siis kaikkein fanaattisin shoppailuhirmu olekkaan, päätin silti haastaa itseni ja aloittaa ostolakon heti huomenna, koska maanantai on aina hyvä päivä aloittaa.
 Tässä minun sääntöni seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi:

Totaalikiellossa ovat...


  • Langat, kankaat, sun muut materiaalit ja kaikenmoiset kirppareilta löytyvät tuunausprojetit. Niitä minulla on, paljon. Tässä yksi havainnollistava kuva "parhaasta" jemmastani..


  • Kynsilakat, luomivärit, huulipunat ja -kiillot, hiustenhoitotuotteet. Ennen kuin muutimme mieheni kanssa nykyiseen asuntoomme, minulla oli kolme ikean kassia kaikkea mahdollista kosmetiikka meikeistä muotovaahtoihin. Tietysti osaksi senkin takia, koska ne liittyvät hyvin oleellisesti työhöni. Nyt olen kuitenkin kutistanut tuon kokoelman yhteen kolmannekseen entisestä, eikä sen siitä tarvitse enää kasvaa. Jos jotain uutta tulee, jotain vanhaa saa myös lähteä.
  • Kirpparit. Kierrättäminen ja kirpputorit ovat tosi mahtava juttu, mutta itseltäni asetan ne nyt kokonaan pannaan. Sieltä nimittäin tarttuu aina mukaan jotain ihan vaan koska se oli söpö/hauska/käytettävissä johonkin tuunausprojektiin.
  • Vaatteet. Itseasiassa omistan aika vähän vaatteita, mutta sitä mielenkiintoisempaa onkin katsoa miten tulen niitten kanssa pärjäämään. Joudunko kulkemaan alasti?
  • Ja sitten tämmöinen jokeri: Teet. Olen hullu teenainen. Kaupassa on aina pakko katsoa, jos teehyllyltä huutelisi joku ihana uusi maku, jonka voisi ostaa kaappiin kaikkien kahdensadankolmenkymmenen muun teepaketin kaveriksi. Mä kyllä juonkin teetä paljon, mutta silti, rajansa kaikella.


Näillä siis mennään. Sallittuja ovat tietenkin elämiseen tarvittavat ruoka- ja hygieniatarvikkeet ja hygieniasyistä uusittavat meikit. Muutama juttu kotiinkin on ollut jo pitkään ostoslistalla, ja jos ne nyt tulevat eteen, aijon ostaa ne ilman morkkista. Ja mikäli joku hyvin oleellinen asia menee aivan rikki ja korjauskelvottomaksi, tai vaikka palaa poroksi, en näe syytä miksen voisi hankkia kyseisen välttämättömyystavaran tilella korvaajaa. JOS se on oikeasti elämän kannalta ollut välttämätön.

Minulle tämä ostolakko on siis jonkunlainen paasto ja puhdistautuminen turhasta tavarasta.
Ostolakko on tietysti myös ihanteellinen ajankohta kaappien tyhjennykselle siitä jo kertyneestäkin tavarasta - kun uutta ei tule niin "tulokset" näkee paremmin.

 

1 kommentti:

  1. Miten ostolakko on edennyt? Kuulosti tosi hyvältä, itse olen ajatellut viime aikoina aika samalla tavalla...

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit ! :)