maanantai 13. huhtikuuta 2015

Betoniruukut

Betoni on kaunis ja helppo materiaali tehdä esimerkiksi ruukkuja kevään kauniimmille kukille terassille tai vaikka keittiön pöydälle.

Muotteina kannattaa käyttää sellaisia astioita jotka antavat vähän periksi, kuivunut betoni on silloin helpointa irrotta muotista, silikonimuotit ovat ehdottomasti parhaimpia. Vanhat jäätelörasiat tai jugurttipurkit käyvät myös oikein hyvin. Betonitöissä ei kannata käyttää mitään parhaimpia keittiövälineitä, sillä niitä ei välttämättä saa enää betonista puhtaaksi.
   Betoni on ihoa ärsyttävää, joten betonitöitä tehtäessä olisi hyvä käyttää kumihanskoja ja hengityssuojainta.

Tarvikkeet:

Sementtilaastia
vettä
Ruokaöljyä
kiviä/hiekkaa
Muoviämpäri
Kauha/keppi sekoitusta varten 
Muotteja 
kumihanskat
hengityssuojain1. Muotit öljytään sisäpuolelta, jotta kuivunut betoni lähtisi helpommin irti muoteista. Jos haluat tehdä ruukun, tarvitset kaksi eri suuruista astiaa jotka menevät sisäkkäin. Öljyä isompi sisäpuolelta ja pienempi ulkopuolelta. 

2. Sementtilaastista ja vedestä sekoitetaan muoviämpärissä vähän puuroa paksumpaa velliä. Kun siitä muotoilee kädessä pallon, sen tulisi pysyä muodossaan, mutta kun kättä heiluttaa sivusuunnassa pallon tulisi levähtää.

3. Betoni jähmettyy nopeasti, joten betonipuuro kaadetaan heti muotteihin ja muotteja varovasti kopsautetaan maata/pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtisivät pois. 
   Ruukkua tehtäessä täytä kaksi kolmasosaa isosta muotista betonilla ja paina pieni muotti sen sisään, laita kiviä/hiekkaa painoksi ( itse teippaan vielä ilmastointiteipillä ison muotin reunasta reunaan niin että teippi pitää pienen muotin paikoillaan.

4. Työt asetetaan kuivumaan huoneen lämpöön muovin alle, sopiva kuivumisaika on n. 3-4 pv, mutta muovia voi jo raottaa seuraavana pvnä. Tarkoitus on että työt eivät kuivuisi liian nopeasti, ja halkeaisi.


3 kommenttia:

 1. Moi
  Millaisia kumihanskoja käytit

  VastaaPoista
 2. No moi, Käytin ihan niitä siivoukseen tarkoitettuja kumihanskoja😊

  VastaaPoista
 3. Tarkoitin kumihanskojen väriä

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit ! :)